Spørsmål og svar om yrkesfag

Får man lønn når man er lærling? Er det forskjell på svennebrev og fagbrev? Under kan du finne svarene! Vi har samlet de mest stilte spørsmålene om yrkesfag bygg og anlegg slik at du kan ta ditt valg med mest mulig kunnskap.

Q&A

Når Veidekke lager lange veituneller, sprenger de da hele tunellen i et «pang»?

Nei, nei. Vi har mange små sprenginger (salver, kaller vi det). Før hver sprengning borer vi ca. 100 hull 5–6 meter innover i fjellet, fyller dem med sprengstoff og sprenger. Så kjører vi bort steinen og borer på nytt. Vi klarer 60–70 meter i uken og er blant de raskeste i verden.

Hvilke fag har flest lærlinger i Veidekke?

Tømrerfaget og betongfaget er størst. I bygg- og anleggsvirksomheten kaller vi disse fagene våre kjernefag. Du kan lese mer om alle våre lærefag her.

Veidekke har asfaltert veiene på stedet der jeg bor. Kan man utdanne seg i det faget?

Ja, asfaltfaget er et eget fag, og Veidekke Infrastruktur har 12–15 lærlinger i asfaltfaget. Du bør helst ha gjennomført Vg2 anleggsteknikk for å bli lærling.

Asfaltfaget er et spennende yrke og behovet for nye lærlinger er stort. Asfaltarbeid er er sesongarbeid, men vi jobber med å omgjøre lønns- og arbeidsmodellen til helårsarbeid.

Hva gjør en forskalingssnekker i Veidekke?

En forskalingssnekker er en betongarbeider som lager formen (forskalingen) som den ferske betongen fylles i og gir konstruksjonen den formen vi ønsker. Det kan være vegger i en boligblokk, søyler, tårnene på store broer, betongtrapper, kulskallet i Holmenkollbakken, kjelleren i Operaen eller råbygget på Munchmuseet i Bjørvika i Oslo.

Stopper mye av arbeidet opp i Veidekke om vinteren?

Nei. Mesteparten av arbeidet går videre uansett årstid. Det kan ta litt lengre tid, det kan koste litt mer, men det er viktig for Veidekke både å ferdigstille prosjektene og at ansatte er i jobb hele tiden.

Kan man bli ingeniør hvis man velger yrkesfag først?

Det er flere måter å bli ingeniør på etter å ha tatt fagbrev. Bygg- og anleggsbransjen trenger både fagarbeidere og ingeniører. Er du begge deler er det ekstra nyttig. Les mer om ulike retninger og veier videre innen bygg- og anleggsteknikk her.

Får man lønn mens man er lærling?

Alle lærlinger får lønn. Lønnen reguleres hvert halvår. Veidekke følger avtalene i bransjen. Lærlinger starter på 30 % av fagarbeiders lønn første halvår. Så 40 % neste halvår, deretter 55 %, og tilslutt 75 % av fagarbeiders lønn det siste halvåret før fagprøven. Det betyr lønn rett etter videregående skole, og god lønn som 20–21 åring uten å ha studielån.

Hva gjør en tømrer?

Hos byggmestere bygger en tømrer trehus. I Veidekke jobber en tømrer mest med utvendige og innvendige vegger i boligblokker og andre større bygg av betong. Tømreren setter inn vinduer og dører. Han eller hun gjør for eksempel leilighetene klare til malerne kommer.

Hvordan jobber man som lærling?

En lærling jobber sammen med 6–10 fagarbeidere i et lag. En av fagarbeiderne er bas (leder) og har ansvaret for digitale modeller (tegninger) og kontakt med driftsleder og byggeledelsen. En av fagarbeiderne er instruktør (fadder) for lærlingen og har et spesielt ansvar for han/henne. Les mer om hverdagen som lærling her.

Er det forskjell på svennebrev og fagbrev?

Nei. Det heter svennebrev i noen av de «gamle» fagene – som f.eks. murerfaget og tømrerfaget – og fagbrev i de «nye» fagene, som f.eks betongfaget, asfaltfaget, banemontørfaget.

Er det ikke fryktelig kaldt å jobbe ute om vinteren?

Vi har veldig gode arbeidsklær. Fysisk arbeid hjelper også godt mot å fryse. Og når vårsolen kommer glemmer du fort de få veldig kalde dagene som var i vinteren som gikk. Arbeid ute om vår, sommer og høst kan være veldig deilig!

Er det farlig å jobbe i Veidekke?

Vi legger stor vekt på sikkerhet og HMS (Helse, miljø og sikkerhet). Det skal være en selvfølge at alle skal komme hjem trygt og uskadet. Alle hos oss trenes opp til å passe på sikkerheten for seg selv og for dem de jobber sammen med.